Kom je (misschien) bij ons op school? Leuk zeg!

Je bent van harte welkom om te kijken of onze school je wat lijkt.
Kom je een keer kijken?

Alle kinderen die bij ons op school zitten zijn hoogbegaafd. We kennen daarom geen groepen zoals de meeste basisscholen, want het is belangrijk dat iedereen kan leren wat bij hem of haar past en daar hoort een vaste groepsindeling niet bij. Er kunnen dus verschillende leeftijden bij elkaar in een groep zitten, dus de kleuters zitten soms ook bij oudere kinderen.

Wat leer je?
Net als op alle basisscholen krijg je bij ons op school de vakken die alle kinderen op de basisschool moeten krijgen en leer je de dingen die iedereen op de basisschool moet leren. Er is alleen wel een belangrijk verschil met de andere scholen. We overleggen met jou op welke manier je, hoe vaak per week, met dat vak bezig bent om het goed te leren. We bespreken ook samen wat jouw eigen extra pluswerk wordt. Want als je niet heel erg van taal houdt, kies je misschien liever een ander onderwerp. Daar hebben we jou dus echt bij nodig, want je moet samen met je vader of je moeder mee beslissen over wat je gaat leren en hoe je dat gaat doen. We zoeken wel naar dingen waar je echt wat van kunt leren. Dus ook nieuwe dingen. Belangrijk is dat je hoofd er van gaat prikkelen en enthousiast wordt en dat er niet alleen maar dingen zijn die je saai of makkelijk vindt. Soms doen we wel dingen die je misschien niet zo leuk vindt en gaat het ook om doorzetten of leren leren.

Hoe ziet een dag en week eruit?
We beginnen bijna elke de dag met een half uurtje opstart. Soms bereidt de leerkracht dat voor en soms de kinderen (bijvoorbeeld een stukje lezen, een raadsel, een gedicht, een activiteit of proefje). Iedereen werkt in de werktijd individueel (alleen) of met iemand anders aan de dingen die bij zijn eigen plan horen. Daarnaast zijn er momenten waarop je samenwerkt, bijvoorbeeld creatief bezig bent, iets met muziek doet of gaat gymmen. We gymmen in de gymzaal in het gebouw en spelen buiten op het plein. We gebruiken soms de laptop, bijvoorbeeld voor rekenen en taal, maar werken ook zonder computer, omdat leren door iets op papier of in de ontdekhoek te doen ook heel belangrijk is.

Een dag in de week, de woensdag lijkt niet op de andere dagen. Op die dag hebben we Wereldwijs onderwijs. We werken in thema’s en projecten, gaan op excursie, leren programmeren en onderzoeken bijvoorbeeld de wereld van de techniek, kunst en cultuur en de wetenschap.

Hoe ziet de school eruit?
Onze school zit in een groot gebouw. Wij hebben daar een grote ruimte en een kleine ruimte.  In de kleine ruimte voer je af en toe gesprekjes met de juf en daar werk je stil, het is een soort fluister ruimte. In de grotere ruimte zijn kleine ruimtes daar kun je ook werken. En er is nog een ruimte waar ook twee wc’s zitten en dat is bij de creaplek waar je dingen doet met je handen.

En verder?
En als de wat grotere kinderen hun werk af hebben dan mogen ze als ze willen de kleuters of jongere kinderen les geven, dat is af en toe. Maar elkaar helpen mag altijd. De school organiseert ook leuke uitjes zoals naar een leuk museum gaan, en natuurlijk een schoolreisje met de school. En de juffen/meesters zijn ook aardig, en dat is natuurlijk belangrijk!

Wil je nog meer weten? Vraag het dan aan een van de juffen of meesters of aan een van de kinderen. Je kan altijd een mail sturen of een afspraak maken om een keer te komen kijken.

(geschreven door Wende, 9 jaar)