Finale Vakkanjers

PERSBERICHT

Leerlingen van Basisschool Sanyu uit Haarlem zijn door naar finale van Vakkanjers

ALMERE, 11 mei 2023 – Wally, Julien en Lucia van basisschool Sanyu in Haarlem staan in de landelijke finale van Vakkanjers. Afgelopen schooljaar zijn ze uitgedaagd om hun school te voorzien van ‘frisse lucht’. Tijdens de halve finale op 11 mei presenteerden ze hun idee aan de jury, het publiek en andere deelnemers. Aan het eind van de dag werd bekend dat het team van basisschool Sanyu een plek heeft bemachtigd in de landelijke finale op donderdag 8 juni in Apeldoorn.

Frisse lucht in de klas is belangrijker dan ooit
Dit schooljaar staat helemaal in het teken van frisse lucht. Mede door corona staat dit thema hoog op de maatschappelijke agenda. Ventilatie op scholen is nu belangrijker dan ooit. Vooral omdat het van grote invloed is op de gezondheid, concentratie en dus de leerprestaties. Hoe zorgen we ervoor dat de scholen voorzien worden van voldoende frisse lucht? Om die vraag te beantwoorden, worden de belangrijkste bewoners van de school zelf betrokken: de leerlingen.

Vakkanjer Junior: het frisse klaslokaal
Team De Natuurmensen van Basisschool Sanyu deed mee aan Vakkanjer Junior (groep 7 en 8 van de basisschool). Alle juniors kregen de uitdaging om het meest ‘frisse’ klaslokaal van Nederland te bouwen. Leerlingen konden helemaal out-of-the-box denken met deze opdracht. Want fris kun je op veel verschillende manieren interpreteren. Frisse kleuren, frisse geuren, luchtverfrisser, schone lucht, etc. Tijdens de brainstorm bedachten ze klassikaal zoveel mogelijk frisse ideeën en daarna gingen ze in teams aan de slag met het verfrissen van hun eigen klaslokaal.

Halve finales en landelijke finale
Tijdens deze tweede halve finale bij het MBO College Poort in Almere de beste teams hebben zich na een presentatie aan een vakjury geplaatst voor de landelijke finale op donderdag 8 juni bij New Tech Park in Apeldoorn. Ook namen zij een professionele pitchvideo op. Daar presenteren ze hun verbeterde ideeën opnieuw aan de jury. Benieuwd naar de ideeën en oplossingen van de andere finalisten? Kijk op www.vakkanjers.nl

Over Vakkanjers
Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongeren hun vakmanschap al sinds 1999. Met dit educatieve programma bedenken leerlingen oplossingen voor een technisch en maatschappelijk vraagstuk. Dat doen ze aan de hand van urgente en realistische opdrachten, verdeeld over vier challenges: Junior, Scout, Explorer en Pioneer. Vakkanjers is een programma dat mede mogelijk wordt gemaakt door A+O Metalektro, OOM en Wij Techniek en wordt uitgevoerd door Platform Talent voor Technologie.

Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Name and email are required

veertien − 1 =