Een jaar na dato nog weten met wie je waar een ijsje hebt gegeten en dat je toen niet kon kiezen tussen aardbei en mango. Na een treinreis de kleding van alle medepassagiers kunnen navertellen. Je ouders herinneren aan een belofte die ze zelf al lang vergeten waren. Wat een drukte is het in de hoofden van veel hoogbegaafde kinderen. Zodra ze wakker worden, begint het registreren en opslaan van informatie, en zelfs ’s nachts kan het een kunst zijn om de uitknop te vinden.
Voor begeleiders van hoogbegaafde kinderen, of dat nu hun ouders of leerkrachten zijn, levert dat een hoop gepuzzel op. Doen ze er goed aan nieuwe prikkels te beperken? Of proberen ze hun kinderen juist strategieën aan te leren om íets selectiever ‘aan’ te staan? En soms, soms is je kind door al die snelle verbindingen in het hoofd even een enorm mysterie voor je. Zoals onze leerling die op slot ging toen ze de ’s-regel moest leren. ’s-Gravenhage, ’s ochtends: je moest er bij haar niet mee aankomen.
Als een ware detective ontrafelde haar moeder het probleem. Haar dochter had over deze woorden al geleerd op haar vorige school. Na die les was ze op het plein onderuitgegaan en daar was om gelachen. Ingewikkelde hoofden? Ja, maar ook rijke hoofden. Dus daar zijn we als ouders en leerkrachten zoet mee, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.